Proleter Doğrultu’nun 16. sayısıyla okurlarımıza yeniden merhaba diyoruz. Dergimiz bir süre daha iki aylık bir periyodla, ama bu kez düzenli olarak yayınlanmaya devam edecektir. Dergimiz, çıktığı ayın ilk haftasında okurların elinde olacak.
"Bir Geleneğin Eleştirisi" makalemizde, Şefik Hüsnü'den günümüze uzanan süreçte belli başlı revizyonist çevrelerin ordu sorunundaki oportünist, burjuva liberal yanılsamaları ele alınmaktadır. Benzer yanılsamalar günümüzde de değişik biçimlerde sürdürülmektedir. Genç devrimcilerin, bu oportünist ve revizyonist yaklaşımların tarihsel köklerini ve evrimini bilmeleri bakımından yazı özellikle önemlidir. Ordu sorununda değişik revizyonist çevrelerde bugün de sürdürülen benzer yanılsamaları ise ayrıca ele alarak yazıyı sürdürmeye devam edeceğiz.
"T.C'nin Ortadoğu Politikası" makalemizde, Türk hakim sınıflarının II. Dünya Savaşı sonundan günümüze kadar olan dönemde Ortadoğu'ya yönelik politikasının gelişme süreci, bu politikada ifadesini bulan genel olarak emperyalizme, özel olarak da Amerikan emperyalizmine bağımlılığı ve emperyalizmin Türkiye'ye Ortadoğu'da verdiği bekçilik rolü, Türk burjuvazisinin yayılmacı, ırkçı-şoven politikası değerlendirilmektedir.
"Kadro Politikası Üzerine" makalesinde, komünist partinin, somutta da Marksist Leninist Komünist Parti'nin inşa sürecinde ve bugün karşılaştığı/ yaşadığı kadro sorunları değişik açılardan ele alınmaktadır. Bu alandaki amatörlükler ve eksiklikler irdelenerek, kadroların, devrimin zafere ulaştırılmasındaki, teorinin, programın maddi güce dönüştürülmesindeki rolü vurgulanmaktadır.
"Kuzey-Güney Teorisi-Gerici Bir Teori" makalesinde, bu teori ile "Üç Dünya Teorisi'nin arasındaki bağ kurulmakta, bu teorinin, "Üç Dünya Teorisi"nin bir versiyonu olduğu açıklanarak, onu savunanların; sınıf işbirlikçisi, reformist unsurların, revizyonistlerin, "Aydınlık" gibi karşı devrimci çevrelerin "sol" adına, devrimcilik adına emperyalizme suç ortaklığı yaptıkları gösterilmektedir.
Bu sayımızda Marksist-Leninist Politik Ekonominin Sorunları başlığı altında iki makaleye yer veriyoruz. İlk makalede "Toplumsal ve Siyasi Bir Güç Olarak İşsizler", işsizliğin nedenleri açıklanıyor. İşsizliğin kapitalizme özgü olduğu, kapitalizm var oldukça da işsizliğin yok olmayacağını esas alan makalede, işsizliğin, kapitalizmin genel krizi koşullarında kronik kitlesel olduğu ve kronik kitlesel işsizliğin bir eğilim olmaktan çıkarak, bir yasaya dönüştüğü çözümleniyor.
İkinci makalede ise, bir deneme yapılıyor. Türkiye tarihinin 1950-1991 kesiminde imalat sanayiinde işçilerin sömürülmesi; artı değer oranı, kur oranı hesaplanıyor. Marksist teoriye göre işgünü, işgücü fiyatı hesaplamaları yapılarak, ilgi duyanlara, özellikle de kadrolara işçi sınıfı içindeki çalışmalarında teorik perspektifler sunuyor.
"Önce Kadınları Vurun" makalesi, bir kitap incelemesi. Bu yazımızda "Önce Kadınları Vurun" kitabında kadının toplumdaki, sınıf mücadelesindeki konumunun yanlış ele alınışı eleştiriliyor ve soruna, marksist yaklaşım açıklanıyor. Ayrıca bundan böyle zaman zaman kitap incelemesi, kitap eleştirisi gibi yazılara yer vermeye devam edeceğiz.
Dergimizin bu sayısından başlayarak, ülkemiz ve dünya komünist ve devrimci hareketinin geçmişine ilişkin değişik belgeleri "Tarih Bilinci" sayfamızda okurlarımıza sunacağız.