Karşı Devrimin Ayaklanma Bastırma Hazırlığı: Schnöggersburg (Bir Sanal Kent Hikayesi)

2012 yılında, Colbitz-Letzlinger Heide’de 232 km² büyüklüğünde bir arazide kurulu olan Alman Federal Ordusuna ait Altmark Ordu Eğitim Merkezinde özel bir çalışma başladı. Hillersleben/Magdeburg'a yakın olan bu bozkır üzerine, 6 km2 genişliğinde bir kent inşa ediliyor. ''Schnöggersburg'' ismi verilen bu kent içerisinde metro istasyonu, hava limanı, kent merkezi ve dış bölgesi, hükümet binaları, sanayi bölgeleri ve yoksul semtler inşa ediliyor. 500’den fazla bina, gökdelenler, caddeler, kanalizasyon, ormanlık alan, hatta 22 metre genişliğinde bir nehir – ve hepsi Federal Ordu için hazırlanmış!

Schnöggersburg yeni tipte dizayn edilmiş bir sanal kenttir. Avrupa çapında bir ilktir. Başka benzeri yoktur. Federal Ordu, savaş tatbikat alanının “dış görevlere hazırlık amaçlı” olduğunu açıkladı. Bu projeye 100 milyon avroya yakın yatırım yapan Federal Ordu, 2015 yılı içinde sanal kentte tatbikatlara başlamayı hedefliyor. Yılda ortalama 245 gün kullanılması planlanan Schnöggersburg'da aynı anda 1500 asker tatbikat yapabiliyor. Bu sayıda askerden oluşan yılda ortalama 21 grubun 10-14 gün arası süren tatbikatlardan geçmesi planlanıyor.

Ayaklanmalar Kent Merkezlerinde Bekleniyor

2020 yılına dair yayınlanan Urban Operations in the Year 2020 (2020 Yılında Kentsel Operasyonlar) başlıklı NATO strateji belgesinde, nüfusun dünya çapında giderek daha fazla kentlerde yerleştiğini açıklıyor, artan kentleşmenin açlık ve yoksulluğu tırmandıracağına dikkat çekiyordu. Bundan yola çıkarak NATO strateji belgesi, kent ayaklanmaları olasılığı karşısında artan güvenlik riski ve boşluğu olduğunu tespit ederek, NATO güçlerinin büyük kentlerde, metropollerde operasyon ve hareket gücünün artırılmasını öngörüyordu.

Bu belgeden de anlaşılacağı gibi, emperyalistler asıl savaşların artık büyük kentlerde, kitle hareketlerinin ve ayaklanmaların olduğu yerlerde yaşanmasını bekliyor ve karşıdevrimci hazırlık ve planlarını bu öngörü doğrultusunda yönetiyorlar. Başka bir deyişle, birbiri ardına patlak veren isyanları bastırma, ticaret yollarının güvenceye alınması, “terör”le mücadele adı altında ezilenlerin şiddetini geriletme ve caydırma, mülteci akımlarının kontrolü yoluyla metropollerdeki nüfus bileşiminin denetim altında tutulması gibi başlıklar, NATO devletlerinin gündeminde olacak.

Schnöggersburg savaş tatbikat yönetici albayı Michael Matz, “bu kent dünyanın her yerinde olabilir” derken, yapay tatbikat kentinin ülke dışı operasyonlar için iyi bir hazırlık alanı olacağını anlatıyor: “Tehlikeler kanalizasyonda, ev çatılarda, binalarda pusuda bekliyor. Suikastcılar insan kitleleri içerisinde saklanıyor. Askerlerin kendilerini koruması ve savunması için buna karşı hazırlıklı olmaları gerekiyor.”

Alman burjuva devleti, Schnöggersburg sanal kent projesi dahil, Altmark Ordu Eğitim Merkezi’nde yürütülen karşıdevrimci savaş hazırlıklarının ülke dışı operasyonlar hedefiyle sınırlı olduğunu iddia ediyor. Sol Parti milletvekillerinin 2012 yılında verdikleri soru önergesine verilen yanıtta, polis kuvvetlerinin bu alanda herhangi bir eğitimden geçmesinin planlanmadığı, ordu-polis kuvvetleri arasında herhangi bir ortak çalışma yürütülmediği, Federal Ordu’nun eğitim amaçlı çalışmalarının da, yasada tanımlanan “iç güvenliğe yardım” kapsamındaki görevleri ekseninde geliştiği belirtildi. Tatbikat merkezinin ve Federal Ordu’nun şu anda “dış güvenlik” ve “dış operasyonlar” temelinde faaliyet yürüttüğü bir gerçek. Ancak kendi sınırları içinde de göçmen isyanları başta gelmek üzere işçi sınıfı ve ezilenlerin ayaklanma potansiyelinin son derece farkında olan Alman burjuva devleti, kuşkusuz, Altmark’ı aynı zamanda bir iç savaş hazırlık merkezi olarak görüyor.

Kosova Ve Afgan Köylerinden Metropollere

Altmark Ordu Eğitim Merkezi’nin parçası olan Savaş Tatbikat Merkezi (GefÜbZH), kombine silahlarla ve kombine birliklerle yapılacak operasyonlar için oluşturulmuş bir tatbikat alanı olarak niteleniyor ve Federal Ordu’nun yasalarda tanımlanan (ve muhtemelen tanımlanmayan) tüm görevleri temelinde oluşturulan senaryolarla değişik tipte tatbikatlara uygun olarak tasarlanmış.

GefÜbZH’de şu ana dek 6 adet daha küçük tatbikat alanı buluyordu. Kent ya da köyler. Bunların çoğu Afgan ve Kosova köy yapıları model alınarak inşa edilmişti. 17 binadan oluşan “Plattenhausen”, “Salchau” isimli, Almanya’nın Salchau köyünün 1936 yılındaki durumu model alınarak inşa edilen köy ve Stullenstadt, bunlardan bazıları.

Schnöggersburg kenti, bu tür deneyimlere dayalı olarak inşa edildi. Etrafı boş araziyle çevrelenen sanal kentte, her yönden kente girme, kenti kapatma ve bağlantılarını kesme senaryoları üzerine taktik araştırmalar yapılıyor. Tatbikatlarda gerçek silahların yanı sıra, buhar bombaları, lazer silahları gibi özel tatbikat silahları kullanılıyor. Askerlerin özel tatbikat silahları ve lazer ve başka yüksek teknolojiler yoluyla oluşturulan sanal görüntüleme yöntemleriyle yaratılan dumanı, yangını, kanı görebilecekleri, bomba ve silah seslerinin yanı sıra haykırış gibi insan seslerini duyacakları bir ortam yaratılıyor. Değişik senaryolar temelinde ayaklanma bastırma taktikleri geliştiriliyor. Tatbikatlar kaydedilerek Ordu Bürosu’yla işbirliği içinde incelenerek taktik incelemeler yapılıyor.

Hem hava kuvvetlerinin hem kara ordusunun tatbikat yapabildiği GefÜbZH, Alman Federal Ordusu’nun yanı sıra elbette, AB savaş birlikleri ve NATO Mukabele Kuvveti (NRF) tarafından kullanılıyor. Afganistan'a geçmeden hemen önce askerler burada iki haftalık eğitim görüyor.

Schnöggersburg'a benzeyen tatbikat kentleri, NATO ülkelerinden Fransa ve İngiltere’de de bulunuyor, fakat çok daha küçük formatta.

2015 yılı içinde başlayacak olan tatbikatlara ilk aşamada Alman Federal Ordusu ve Hollanda askerlerinin katılması planlanıyor. Sonrasında diğer NATO ordularından da askerler eğitilecek.

GefÜbZH’de daha önce inşa edilen başka türden savaş tatbikat alanlarının küçültülmesine ve azaltılmasına karşılık, kent ayaklanmalarını bastırma esaslı Schnöggersburg tatbikat alanının geliştirilmesi, işçi sınıfı ve ezilenlerin, sömürgeci boyunduruk veya askeri işgal altındaki halkların emperyalist kapitalizme karşı büyüyen isyanları karşısında uluslararası çapta yürütülen karşıdevrimci hazırlıkların göstergelerinden biri.

Kentler, üzerindeki bütün mülkiyetler burjuvazinin elinde, bütün yetkiler burjuva siyasi iktidarların elinde olsa da, içinde yaşayan ve onu kuran, var eden işçi ve emekçilerle var. Burjuva devlet ve burjuva ordular için bu yüzden kentler düşman topraklar gibi yabancı ve bilinmezliklerle dolu. En fazla kontrol edebildikleri yerde en az güvende hissediyorlar.

Burjuva devletler işçi ve ezilenlerden yağmaladıkları milyonlarca avroyla tatbikat merkezleri oluşturadursun, işçiler, kent yoksulları, kadınlar, gençler, ezilen ulusal ve inanç grupları, onların devrimci öncüleri için kentler “doğal tatbikat alanı”, günlük pratik mücadelelerse tatbikat ve devrimci hazırlığın kendisi. Bununla birlikte, karşıdevrimin bu en üst düzeyde örgütlenmiş ayaklanma bastırma, iç savaş ve emperyalist müdahale hazırlıkları karşısında devrimcilerin düşünsel-ruhsal hazırlıktan başlamak üzere “devrimci hazırlık” sorununa daha fazla yoğunlaşması gerekiyor.

Marksist Teori

Yaygın Süreli Yayın
Varyos Gazete Dergi adına Yazı İşleri Müdürü: Tülin Gür
Posta Çeki Hesap No: Varyos Gazete Dergi 17629956
Türkiye İş Bankası IBAN: TR 83 0006 0011 1220 4668 71

Bize Ulaşın

Yönetim Yeri: Aksaray Mah. Müezzin Sok. İlhan Apt. No: 12/1 D:7 Fatih/İSTANBUL
Tel: (0212) 529 15 94  Faks: (0212) 529 06 75
Web Sitesi: www.marksistteori5.org
E-posta: info@marksistteori.org
Twitter: @mt_dergi